Jak palić bongo i jakie są jego zalety?
Bongo istnieje już od setek lat, ale ostatnio ich popularność gwałtownie wzrosła z powodu postępu w systemach filtracji wody, które sprawiają, że palenie jest znacznie przyjemniejsze. Uważa się, że palenie z bonga jest najzdrowszym sposobem na palenie suchych ziół, zaraz obok stosowania waporyzatora. Jednak ostatnio wiele osób zastanawia się, w jakim stopniu woda odfiltrowuje szkodliwe czynniki rakotwórcze i czy osłabia walory palonych mieszanek
Co sprawia, że bongo jest tak dobre?
Głównym powodem, dla którego większość palaczy woli używać bongo niż tradycyjnej szklanej fajki, jest filtracja wody, którą oferują bongi. Paląc skręty lub zwykłe szklane fajki, ryzykujemy wdychanie spalonego popiołu lub substancji smolistych. Nie dzieje się tak w przypadku fajek wodnych, ponieważ popiół zostaje uwięziony w wodzie, co uniemożliwia mu dotarcie do ust. Znane są również bongi, które pomagają uwięzić i odfiltrować potencjalnie szkodliwe czynniki rakotwórcze i toksyny z suchych ziół, które normalnie byłyby wdychane podczas palenia tradycyjnej fajki. Inną zaletą filtracji wody jest to, że pomaga schłodzić dym przed wdychaniem, co ułatwia jego przyjmowanie i zmniejsza ryzyko podrażnienia gardła. W porównaniu do dymu z bardziej tradycyjnych źródeł, ten z bonga jest znacznie gładszy, chłodniejszy i ma lepszy smak.
Wymiana wody jest ważna
Woda w bongu pomaga
również odfiltrować dużo smoły, dlatego woda ostatecznie staje
się lepka i brązowa. Ważne jest utrzymywanie bonga w czystości,
aby zapewnić najlepszą możliwą filtrację i chłodzenie. Palenie
przez brudną wodę do bongo nie jest przyjemnym doświadczeniem i
zrujnuje prawdziwy smak naszych ziół lub mieszanek. Brudna woda
może również wydzielać nieco nieprzyjemny zapach, co jest
kolejnym ważnym powodem do tego, aby regularnie wymieniać ją w
swojej fajce wodnej.
Dzięki postępowi w technologii
bongów w ostatnich latach na rynku pojawiło się wiele nowych
modeli, dzięki którym można zmaksymalizować i ulepszyć sesje
palenia. Na przykład palenie z bongo z podstawowym perkolatorem
stworzy naprawdę duże bąbelki, ale o stosunkowo małej
powierzchni. Jednak przy użyciu bardziej zaawansowanego perkolatora,
który wytwarza dużo mniejszych pęcherzyków, mamy znacznie większą
powierzchnię, a tym samym lepszą filtrację i chłodzenie dymu.
Jeśli chcemy naprawdę gładkich zaciągnięć, najlepiej dodać
popielniczkę do bonga. To doda drugi poziom filtracji wody, a także
zatrzyma cały popiół, zanim dostanie się on do bonga. Dzięki
temu bongo będzie dłużej czyste, funkcjonalne i optymalne w
użyciu.