Drinki z Żubrówki – moc z puszczy
Oto przepisy z wykorzystaniem popularnego trunku. Moc ukryta w dzikim zwierzęciu przelana do szklanki
Źdźbło winne
40 ml Żubrówki
10 ml likieru Bols Lychee
100 ml soku winogronowego
Do szklanki z lodem wlej kolejno wszystkie składniki, następnie zamieszaj. Udekoruj drinka cząstką limonki.
Szkło: long drink
Garnisz: do wymyślenia
Rześki Ogórek
40 ml ŻUBRÓWKI
sok jabłkowy do uzupełnienia
Świeży ogórek
Pokrój Świeżego ogórka na plasterki lub wzdłuż, włóż do szklanki i zalej ŻUBRÓWKĄ. Wszystko zamieszaj i chwilę odczekaj. Dopełnij sokiem jabłkowym i dodaj lód.
Trawka i Tonik
40 ml ŻUBRÓWKI
tonik do uzupełnienia
kilka kryształków
karmelizowanego cukru
Na dno szklanki wrzucić kilka kryształków karmelizowanego cukru. Wypełnij szklankę
kostkami lodu, wlej ŻUBRÓWKĘ i dopełnij tonikiem.
Szkło: long drink
NaMiętna Szarlotka
40 ml ŻUBRÓWKI
sok jabłkowy do uzupełnienia
1 łyżeczka likieru Bols Peppermint Green
gałązka świeżej mięty
limonka
Wszystkie składniki wlej do szklanki z lodem i plasterkami limonki. Dodaj gałązkę świeżej mięty i dobrze zamieszaj.
Szkło: long drink
Energiczna Szarlotka
40ml Żubrówki
40ml Energetyka
40ml soku jabłkowego
Do szklanki z lodem wlej kolejno składniki, dodaj plasterki jabłka i zamieszaj.
Garnisz: częstka cytryny lub jabłko
Szkło: long drink
ŻuDriver
40ml Żubrówki
20ml syropu jabłkowego Żuberek
100ml Sok pomarańczowy
Sposób przygotowania:
Wrzuć lód do szklanki, wlej Żubrówkę i Żuberka, następnie wymieszaj w shakerze z sokiem pomarańczowym i wlej do szklanki. Dekoruj dużymi cząstkami pomarańczy.
Szkło: long drink
Garnisz: duzy soczysty plaster pomarańczy
Żujito
40 ml żubrówki
liście miety
˝ limonki
2 łyżeczki brązowego cukru
sprite
kruszony lód
Rozgnieść madlerem mięte, limonki z cukrem, dodać żubrówkę. Wymieszać dokładnie składniki, wsypać kruszony lód i uzupełnić spritem
Szkło: long drink
Garnisz: mięta lub limonka
Szarlotka na Antonówce
40 ml ŻUBRÓWKI
sok „jabłko antonówka” do uzupełnienia
Do szklanki wypełnionej kostkami lodu wlej ŻUBRÓWKĘ i dopełnij sokiem „jabłko antonówka”. Delikatnie zamieszaj.
Szkło: long drink
Szum Imbiru
40 ml ŻUBRÓWKI
sok jabłkowy do uzupełnienia
świeży imbir
Świeży imbir obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Wrzuć imbir i wlej składniki do szklanki. Wymieszaj mieszadełkiem lub łyżką. Przecedź wszystko przez gęste sitko do innej szklanki z lodem.
Szkło: long drink
Żubrówka Bianco
40 ml ŻUBRÓWKI
10 ml wytrawnego wermutu
10 ml soku jabłkowego
Wlej wszystkie składniki do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Lekko zamieszaj.
Żuberek
30 ml Żubrówka
15 ml syrop jabłkowy
Sypki cynamon
Zwilż brzeg kieliszka syropem i obtocz w cynamonie. Wlej syrop. Następnie wlej
powoli ŻUBRÓWKĘ tak, aby nie zmieszać płynów.
Szkło: shot glass
Rejs PoRzeczce
30 ml Żubrówka
15 ml Bols Lychee lub Bols Peach
5 ml Bols Creme de Cassis
Wlej do kieliszka likier. Teraz ostrożnie wlej Żubrówkę tak, aby powstały warstwy. Następnie bardzo ostrożnie umieść cassis pomiędzy warstwami.
Szkło: shot glass
Garnisz: brak
Bizonek
30 ml Żubrówka
15 ml likieru Bols Cherry lub syropu wiśniowego
Wlej likier lub syrop do kieliszka. Następnie ostrożnie wlej Żubrówkę tak, aby powstały warstwy.
Szkło: shot glass
Garnisz: brak
NaMiętny Żuberek
20 ml Żubrówka
15 ml Bols Peppermint Green
15 ml syrop jabłkowy
Wlej do kieliszka syrop. Teraz ostrożnie wlej likier, a nastepnie Żubrówke tak, aby powstały warstwy.
Szkło: shot glass
Garnisz: brak