Top 10 – najlepsze drinki wszech czasów

najlepsze drinki przepisy
Drinki mają cudowny i niepowtarzalny smak. Pije się je z przyjemnością. Są ozdobą przyjęć, domówek. My pokusiliśmy się o zestawienie naszym zdaniem tych najlepszych

Drinki mają cudowny i niepowtarzalny smak. Pije się je z przyjemnością. Są ozdobą przyjęć, domówek. My pokusiliśmy się o zestawienie naszym zdaniem tych najlepszych

1.Martini

Podobno jego autorem jest barman z Nowego Jorku o nazwisku Martini pracujący w klubie Knickerbocker. Wymyślił je w 1915 roku. Inni uważają, że martini powstało za sprawą koncernu Martini and Rossi produkującej wermut Martini.

Składniki:

  • 2/3 ml ginu
  • 1/3 ml wermutu Martini Dry
  • 1 łyżeczka likieru pomarańczowego Orange Bitters

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki należy wymieszać z lodem i ozdobić oliwką.

2. Margarita

Koktajl alkoholowy na bazie tequili, likieru typu triple sec i soku z cytryny lub z limetki.

Składniki:

  • 60 g tequili (wódki meksykańskiej z agawy),
  • 20 ml likieru pomarańczowego,
  • 20 ml soku cytrynowego,
  • 4 kostki lodu,
  • plasterek cytryny,
  • sól

Sposób wykonania

Schłodzony kieliszek koktajlowy (najlepiej w kształcie kapelusza) ozdobić crustą z soli i cząstką limonki. Wstrząsnąć w shakerze z lodem i przelać do zimnego kieliszka.

3. Mojito

Koktajl pochodzenia kubańskiego na bazie białego rumu o orzeźwiająco słodko-kwaśno-miętowym smaku. Za pierwowzór mojito uważa się napój pity przez szesnastowiecznego angielskiego korsarza, kapitana Drake’a. Zwykł on pijać tafię – alkohol, uzyskiwany z trzciny cukrowej, z dodatkiem soku z cytryny i mięty. Moment, w którym tafię zastąpił rum, to narodziny prawdziwego mojito.

Składniki:

  • Lód tłuczony
  • 60 ml biały rum
  • 25 ml sok z limy
  • 5ml wódka gorzka
  • 15ml syrop cukrowy
  • trzy gałązki mięty
  • 50 ml woda gazowana
  • plasterek cytryny

Sposób wykonania:

Na początku w szklance typu highball rozgnieść listki mięty zalać sokiem z limy i zasypać tłuczonym lodem. Następnie shaker wypełnić w 1/3 objętości lodem, umieścić rumy, sok, likier, wódkę gorzką oraz syrop cukrowy. Mieszać przez około 5 sekund.

Zawartość przecedzić do przygotowanej wcześniej szklanki highball. Zawartość uzupełnić wedle uznania wodą gazowaną. Dekorować zawieszając na krawędzi plasterek cytryny, który później można wrzucić do środka.

4. Southern Cola

Składniki:

  • 40 ml Likieru Southern Comfort (amerykański likier na baize bourbon whiskey, aromatyzowany brzoskwiniami, pomarańczami i ziołami),
  • 20 ml likieru wiśniowego,
  • 10 ml curacao triple sec,
  • 100 ml coli,
  • 1 wisienka koktajlowa,
  • 1 plasterek pomarańczy.

Sposób wykonania:

W shakerze mieszamy wszystkie trzy likiery, przelewamy do szklanki wypełnionej lodem, dopełniamy colą. Do dekoracji używamy wisienki oraz plasterka pomarańczy.

5. Manhattan

Manhattan to koktajl złożony z whisky , wermut słodki i gorzki. Napój powstał w Manhattan Club w Nowym Jorku na początku 1870 roku, gdzie został wynaleziony przez Dr Iain Marshall na bankiet w serwisie Jennie Jerome (Lady Randolph Churchill, Winston Matka”) na cześć kandydata na prezydenta Samuel J. Tildena.

Składniki na jedną szklankę:

  • 22,5 ml słodkiego Wermutu
  • 75ml Blended Bourbon, polecam Maker’s Mark
  • 0,9ml (dwie-trzy krople) gorzkiej wódki (nalewki) Angostura
  • wisienka Maraschino
  • skórka z pomarańczy

Sposób wykonania:

Do szklanki lub shakera wlej wermut, whiskey i gorzką nalewkę, dodaj lodu i delikatnie zamieszaj, uważając by nie zburzyć przejrzystości drinka.W schłodzonym kieliszku koktajlowym umieść na dnie wisienkę, następnie zmieszany uprzednio drink przecedź przez sito barowe na wisienkę.

Natrzyj brzeg szklanki skórką pomarańczy i wyciśnij ją nad drinkiem aby uwolniła olejki eteryczne (nie wolno wkładać jej do środka). Połącz wermut, whiskey, gorzką nalewkę i lód w szklance.

Delikatnie zamieszaj, uważając by nie zburzyć przejrzystości drinka. Umieść wisienkę w schłodzonej szklance koktajlowej i przecedź mieszaninę na wisienkę. Natrzyj brzeg szklanki skórką pomarańczy i wyciśnij ją nad drinkiem, aby uwolniła olejki eteryczne, ale nie upuść jej do środka.

6. Irish Coffee

Irish Coffee, czyli kawa po irlandzku, powstała w 1943 roku na irlandzkim lotnisku, z którego leciały samoloty do Nowego Jorku. Linia lotnicza proponowała pasażerom na rozgrzanie herbatę z dodatkiem alkoholu, ale Irlandczycy woleli kawę – tak narodziła się sławna irish whisky.

Składniki na jedną szklankę:

  • 40 ml irlandzkiej whiskey
  • 20 ml bitej śmietany (albo 5 ml śmietanki UHT)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 120 ml gorącego espresso lub innej kawy wysokiej jakości

Sposób wykonania:

Przygotować gotową bitą śmietanę, albo zrobić ją samemu: wystarczy wstawić śmietankę do zamrażalnika na 5 minut i ubić ją widelcem, aż zgęstnieje. Do wysokiej szklanki wlać whiskey, kawę i dodać cukier puder. Zamieszać, dodać śmietanę, i od razu podawać.

7. Caipirinha

Caipirinha – brazylijski koktajl alkoholowy na bazie alkoholu z trzciny cukrowej, zwanego cachaça. Podawany jest w niskich, pękatych szklankach z grubym dnem. Kształtem przypomina owoc kokosu nawiązując do brazylijskich plaż. Ze względu na niską dostępność cachaçy, przez wiele lat Caipirinha nie była znana poza Brazylią.

Wraz z rosnącą ekspansją cachaçy, popularność koktajlu zaczęła szybko rosnąć. Dzisiaj Caipirinhę można zamówić w niemal każdym barze na świecie. Caipirinha ma bardzo charakterystyczny smak wynikający z połączenia limonki, brązowego cukru i cachaçy i jest najpopularniejszym koktajlem sprzedawanym w trakcie brazylijskiego karnawału.

Składniki:

  • 60 ml białego rumu,
  • 10 ml brązowego cukru,
  • limonka,
  • lód kruszony

Sposób wykonania:

Do szklanki należy wrzucić pokrojoną na kawałki limę i cukier. Rozgniatać do momentu kiedy cukier rozpuści się w soku limy. Dodać rum i kruszony lód. Jako dekoracje na koniec zawiesić plasterek limonki na krawędzi szklanki.

8. Hurricane

Huragan jest bardzo słodki napój alkoholowy wykonane z soków owocowych, syropu lub grenadina i rum . Jest to jeden z wielu popularnych napoje serwowane w Nowym Orleanie .

Składniki:

  • 25 ml białego rumu,
  • 30 ml ciemnego rumu,
  • 50 ml soku z marakui,
  • 50 ml soku ananasowego,
  • 25 ml soku z czarnej porzeczki
  • 25 ml soku z limonki,
  • imbir,
  • ananas,
  • wisienka koktajlowa,
  • plasterek pomarańczy,
  • lód

Sposób wykonania:

Shaker wypełnić w 1/3 objętości lodem, a następnie umieścić wszystkie ww. składniki poza dekoracją (ananas, wisienka, pomarańcz). Mieszać przez około 5 sekund. Zawartość przecedzić do wypełnionej w 1/2 objętości lodem szklanki typu highball. Dekorować zawieszając na krawędzi szklanki plasterek pomarańczy, kawałek ananasa oraz wisienkę koktajlową.

9. Blue Lagoon

Blue Lagoon to popularny latem koktajl , który przygotowuje się na bazie wódki, curaçao i soku z cytryny. Błękitną Lagune podaje się w szklance do long drinków (wysokiej).

Składniki:

  • 40 ml wódki czystej,
  • 15 ml soku z cytryny,
  • 15 ml niebieskiego curacao,
  • lód,
  • limetka

Sposób wykonania:

Do shakera wkładamy kostki lodu, wlewamy wódkę, sok z cytryny i curacao. Po wymieszaniu drink trzeba przecedzić i przelać do kieliszka koktajlowego z kruszonym lodem. Do dekoracji można użyć limetki pokrojonej w cząstki lub plasterek.

10. Malibu Kamikadze

Malibu – likier kokosowy na bazie rumu, nazwa handlowa słodkiego napoju alkoholowego produkowanego z trzciny cukrowej z dodatkiem aromatu kokosowego. Produkowany od ok. 1605 roku przez ludność lokalną z Barbadosu.

Malibu można łączyć z mlekiem, sokiem ananasowym, pomarańczowym, grejpfrutowym lub z innymi napojami bezalkoholowymi takimi jak Coca-Cola czy Sprite. Oryginalne Malibu zawiera 21% alkoholu. Jest to jeden z siedemdziesięciu najpopularniejszych alkoholi świata dostępny w 150 krajach.

Składniki:

  • 1 część rumu Malibu,
  • 1 część wódki cytrynowej,
  • 0,5 części likieru pomarańczowego,
  • 0,7 części świeżego soku z limonki,
  • lód

Sposób wykonania:

Wrzuć do shakera trochę lodu. Wlej sok z limonki, likier, wódkę oraz Malibu. Wstrząśnij kilka razy mocno i rozlej napój do 4 kieliszków od wódki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *