Top 10 – najlepsze drinki wszech czasów
Drinki mają cudowny i niepowtarzalny smak. Pije się je z przyjemnością. Są ozdobą przyjęć, domówek. My pokusiliśmy się o zestawienie naszym zdaniem tych najlepszych
1.Martini
Podobno jego autorem jest barman z Nowego Jorku o nazwisku Martini pracujący w klubie Knickerbocker. Wymyślił je w 1915 roku. Inni uważają, że martini powstało za sprawą koncernu Martini and Rossi produkującej wermut Martini.
Składniki:
- 2/3 ml ginu
- 1/3 ml wermutu Martini Dry
- 1 łyżeczka likieru pomarańczowego Orange Bitters
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki należy wymieszać z lodem i ozdobić oliwką.
2. Margarita
Koktajl alkoholowy na bazie tequili, likieru typu triple sec i soku z cytryny lub z limetki.
Składniki:
- 60 g tequili (wódki meksykańskiej z agawy),
- 20 ml likieru pomarańczowego,
- 20 ml soku cytrynowego,
- 4 kostki lodu,
- plasterek cytryny,
- sól
Sposób wykonania
Schłodzony kieliszek koktajlowy (najlepiej w kształcie kapelusza) ozdobić crustą z soli i cząstką limonki. Wstrząsnąć w shakerze z lodem i przelać do zimnego kieliszka.
3. Mojito
Koktajl pochodzenia kubańskiego na bazie białego rumu o orzeźwiająco słodko-kwaśno-miętowym smaku. Za pierwowzór mojito uważa się napój pity przez szesnastowiecznego angielskiego korsarza, kapitana Drake’a. Zwykł on pijać tafię – alkohol, uzyskiwany z trzciny cukrowej, z dodatkiem soku z cytryny i mięty. Moment, w którym tafię zastąpił rum, to narodziny prawdziwego mojito.
Składniki:
- Lód tłuczony
- 60 ml biały rum
- 25 ml sok z limy
- 5ml wódka gorzka
- 15ml syrop cukrowy
- trzy gałązki mięty
- 50 ml woda gazowana
- plasterek cytryny
Sposób wykonania:
Na początku w szklance typu highball rozgnieść listki mięty zalać sokiem z limy i zasypać tłuczonym lodem. Następnie shaker wypełnić w 1/3 objętości lodem, umieścić rumy, sok, likier, wódkę gorzką oraz syrop cukrowy. Mieszać przez około 5 sekund.
Zawartość przecedzić do przygotowanej wcześniej szklanki highball. Zawartość uzupełnić wedle uznania wodą gazowaną. Dekorować zawieszając na krawędzi plasterek cytryny, który później można wrzucić do środka.
4. Southern Cola
Składniki:
- 40 ml Likieru Southern Comfort (amerykański likier na baize bourbon whiskey, aromatyzowany brzoskwiniami, pomarańczami i ziołami),
- 20 ml likieru wiśniowego,
- 10 ml curacao triple sec,
- 100 ml coli,
- 1 wisienka koktajlowa,
- 1 plasterek pomarańczy.
Sposób wykonania:
W shakerze mieszamy wszystkie trzy likiery, przelewamy do szklanki wypełnionej lodem, dopełniamy colą. Do dekoracji używamy wisienki oraz plasterka pomarańczy.
5. Manhattan
Manhattan to koktajl złożony z whisky , wermut słodki i gorzki. Napój powstał w Manhattan Club w Nowym Jorku na początku 1870 roku, gdzie został wynaleziony przez Dr Iain Marshall na bankiet w serwisie Jennie Jerome (Lady Randolph Churchill, Winston Matka”) na cześć kandydata na prezydenta Samuel J. Tildena.
Składniki na jedną szklankę:
- 22,5 ml słodkiego Wermutu
- 75ml Blended Bourbon, polecam Maker’s Mark
- 0,9ml (dwie-trzy krople) gorzkiej wódki (nalewki) Angostura
- wisienka Maraschino
- skórka z pomarańczy
Sposób wykonania:
Do szklanki lub shakera wlej wermut, whiskey i gorzką nalewkę, dodaj lodu i delikatnie zamieszaj, uważając by nie zburzyć przejrzystości drinka.W schłodzonym kieliszku koktajlowym umieść na dnie wisienkę, następnie zmieszany uprzednio drink przecedź przez sito barowe na wisienkę.
Natrzyj brzeg szklanki skórką pomarańczy i wyciśnij ją nad drinkiem aby uwolniła olejki eteryczne (nie wolno wkładać jej do środka). Połącz wermut, whiskey, gorzką nalewkę i lód w szklance.
Delikatnie zamieszaj, uważając by nie zburzyć przejrzystości drinka. Umieść wisienkę w schłodzonej szklance koktajlowej i przecedź mieszaninę na wisienkę. Natrzyj brzeg szklanki skórką pomarańczy i wyciśnij ją nad drinkiem, aby uwolniła olejki eteryczne, ale nie upuść jej do środka.
6. Irish Coffee
Irish Coffee, czyli kawa po irlandzku, powstała w 1943 roku na irlandzkim lotnisku, z którego leciały samoloty do Nowego Jorku. Linia lotnicza proponowała pasażerom na rozgrzanie herbatę z dodatkiem alkoholu, ale Irlandczycy woleli kawę – tak narodziła się sławna irish whisky.
Składniki na jedną szklankę:
- 40 ml irlandzkiej whiskey
- 20 ml bitej śmietany (albo 5 ml śmietanki UHT)
- 2 łyżki cukru pudru
- 120 ml gorącego espresso lub innej kawy wysokiej jakości
Sposób wykonania:
Przygotować gotową bitą śmietanę, albo zrobić ją samemu: wystarczy wstawić śmietankę do zamrażalnika na 5 minut i ubić ją widelcem, aż zgęstnieje. Do wysokiej szklanki wlać whiskey, kawę i dodać cukier puder. Zamieszać, dodać śmietanę, i od razu podawać.
7. Caipirinha
Caipirinha – brazylijski koktajl alkoholowy na bazie alkoholu z trzciny cukrowej, zwanego cachaça. Podawany jest w niskich, pękatych szklankach z grubym dnem. Kształtem przypomina owoc kokosu nawiązując do brazylijskich plaż. Ze względu na niską dostępność cachaçy, przez wiele lat Caipirinha nie była znana poza Brazylią.
Wraz z rosnącą ekspansją cachaçy, popularność koktajlu zaczęła szybko rosnąć. Dzisiaj Caipirinhę można zamówić w niemal każdym barze na świecie. Caipirinha ma bardzo charakterystyczny smak wynikający z połączenia limonki, brązowego cukru i cachaçy i jest najpopularniejszym koktajlem sprzedawanym w trakcie brazylijskiego karnawału.
Składniki:
- 60 ml białego rumu,
- 10 ml brązowego cukru,
- limonka,
- lód kruszony
Sposób wykonania:
Do szklanki należy wrzucić pokrojoną na kawałki limę i cukier. Rozgniatać do momentu kiedy cukier rozpuści się w soku limy. Dodać rum i kruszony lód. Jako dekoracje na koniec zawiesić plasterek limonki na krawędzi szklanki.
8. Hurricane
Huragan jest bardzo słodki napój alkoholowy wykonane z soków owocowych, syropu lub grenadina i rum . Jest to jeden z wielu popularnych napoje serwowane w Nowym Orleanie .
Składniki:
- 25 ml białego rumu,
- 30 ml ciemnego rumu,
- 50 ml soku z marakui,
- 50 ml soku ananasowego,
- 25 ml soku z czarnej porzeczki
- 25 ml soku z limonki,
- imbir,
- ananas,
- wisienka koktajlowa,
- plasterek pomarańczy,
- lód
Sposób wykonania:
Shaker wypełnić w 1/3 objętości lodem, a następnie umieścić wszystkie ww. składniki poza dekoracją (ananas, wisienka, pomarańcz). Mieszać przez około 5 sekund. Zawartość przecedzić do wypełnionej w 1/2 objętości lodem szklanki typu highball. Dekorować zawieszając na krawędzi szklanki plasterek pomarańczy, kawałek ananasa oraz wisienkę koktajlową.
9. Blue Lagoon
Blue Lagoon to popularny latem koktajl , który przygotowuje się na bazie wódki, curaçao i soku z cytryny. Błękitną Lagune podaje się w szklance do long drinków (wysokiej).
Składniki:
- 40 ml wódki czystej,
- 15 ml soku z cytryny,
- 15 ml niebieskiego curacao,
- lód,
- limetka
Sposób wykonania:
Do shakera wkładamy kostki lodu, wlewamy wódkę, sok z cytryny i curacao. Po wymieszaniu drink trzeba przecedzić i przelać do kieliszka koktajlowego z kruszonym lodem. Do dekoracji można użyć limetki pokrojonej w cząstki lub plasterek.
10. Malibu Kamikadze
Malibu – likier kokosowy na bazie rumu, nazwa handlowa słodkiego napoju alkoholowego produkowanego z trzciny cukrowej z dodatkiem aromatu kokosowego. Produkowany od ok. 1605 roku przez ludność lokalną z Barbadosu.
Malibu można łączyć z mlekiem, sokiem ananasowym, pomarańczowym, grejpfrutowym lub z innymi napojami bezalkoholowymi takimi jak Coca-Cola czy Sprite. Oryginalne Malibu zawiera 21% alkoholu. Jest to jeden z siedemdziesięciu najpopularniejszych alkoholi świata dostępny w 150 krajach.
Składniki:
- 1 część rumu Malibu,
- 1 część wódki cytrynowej,
- 0,5 części likieru pomarańczowego,
- 0,7 części świeżego soku z limonki,
- lód
Sposób wykonania:
Wrzuć do shakera trochę lodu. Wlej sok z limonki, likier, wódkę oraz Malibu. Wstrząśnij kilka razy mocno i rozlej napój do 4 kieliszków od wódki.